Valg af profiltype/materiale

Hvad skal jeg vælge?

Når du skal have nye vinduer, døre eller udestueelementer, kan der være mange spørgsmål der melder sig, i forhold til f.eks. valg af materiale til profilerne.
Vi har lavet en kort beskrivelse af fordele og ulemper ved de forskellige materialetyper, som kan hjælpe dig i overvejelserne inden et køb.


Komposit

Komposit er for mange, et lidt ukendt materiale. Det er principielt det samme som anvendes i f.eks. flyindustrien, til kofangere og andre dele på vores biler.

Æstetisk/visuelt er der stort set ikke forskel på vinduer og døre af komposit, træ og træ-alu.

Tværsnit komposit profil

Fordele

Komposit har meget lang levetid. Det er et materiale, der forventes at kunne holde mellem 50 til 100 år. Komposit kan genanvendes og fremstillingsprocessen er både bæredygtig og miljørigtig.

Materialet er formstabil, meget farveægte og ikke brændbart. Tillige er det et ikke ledende materiale, hvilket gør det meget isolerende – ikke blot med hensyn til varme, det er også lydisolerende.

Komposit er stort set vedligeholdelsesfri og nemt at rengøre. Selv efter mange år (10-20-30 år) kan komposit rengøres med KOSMOFEN eller andre tilsvarende rensemidler beregnet for Komposit, PVC og Aluminium, og blive som ny. Processen er meget enkelt.

Komposit misfarves ikke. Selv stærk påvirkning af vind og vejr, får ikke profilerne til at ændre udseende og der opstår ikke revner som kan få fugt til at trænge ind. Heller ikke solens kraftige UV-stråler påvirker overfladen.

Prismæssig er komposit på niveau med træ og billigere end træ-alu.

Ulemper

Et vindue eller en dør af komposit, er lidt vanskeligere at montere, end et vindue eller en dør af træ eller træ-alu.

Det er svært at ændre farve på komposit. Har man f.eks. valgt en hvid farve, så er processen i forhold til et farveskifte, stort set den samme, som når en autolakerer skal skifte farve på en bil.

Hvis man har valgt en anden farve en hvid, skal man være opmærksom på, at farven fra profilproducenten, er en folie, som er coatet på en hvid kerne. Skulle uheldet være ude, og der kommer en skade, så vil den hvide kerne kunne træde frem. Dette kan dog repareres i langt de fleste tilfælde.


PVC

PVC er som materiale mange ting. For mange er PVC et “fyord”, hvilket er helt ubegrundet, når man snakker profiler til døre og vinduer.

De PVC-typer, som har været brugt i vinduesindustrien gennem de sidste 30 år, er af en sådan beskaffenhed, at de, med rengøring med de rigtige midler, kan bevare udseendet som næsten nye.

Tværsnit af PVC profil

Fordele

PVC har, ligesom komposit, en meget lang forventet levetid på omkring 50 til 100 år. PVC kan genanvendes og fremstillingsprocessen er bæredygtig og miljørigtig.

PVC er stort set vedligeholdelsesfri og nem at rengøre, selv efter mange år (10-20-30 år), kan PVC rengøres med KOSMOFEN eller andre tilsvarende rensemidler beregnet for Komposit, PVC og aluminium og komme til at se ud som næsten ny. Nemt og enkelt.

Også PVC er et formstabilt materiale som er meget farveægte. Det er tillige, ikke et ledende materiale, hvilket betyder, at det er både isolerende i forhold til varme og lyd. Som med komposit, er PVC heller ikke et brændbart materiale.

Prismæssig er PVC på niveau med træ og billigere end træ/alu.

Ulemper

En dør eller et vindue af PVC, er lidt mere besværligt at montere end en dør eller et vindue af f.eks træ eller træ-alu.

Som med komposit, er det svært at ændre farven på et PVC vindue eller en PVC dør. Processen i forhold til et farveskifte, er stort set den samme, som når en autolakerer skifter farve på en bil.

Har man valgt en anden farve end hvid, skal man være opmærksom på, at farven er en folie, som er coated på en hvid kerne, af profilproducenten. Ved eventuelle skader, vil den hvide kerne, i værste fald, kunne træde frem. Dette kan dog, i langt de fleste tilfælde, repareres.

Plastvinduer misfarves ikke. Selv stærk påvirkning af vind og vejr, får ikke profilerne til at ændre udseende og der opstår ikke revner som kan få fugt til at trænge ind. Heller ikke solens kraftige UV-stråler påvirker plastoverfladen.


Træ

Træ er det materiale de fleste forbinder med døre og vinduer – og med god grund. Det har været brugt i århundreder på grund af dets alsidighed og fordi det er et let tilgængeligt materiale.

Tværsnit af træprofil

Fordele

Træ er som bekendt et natur materiale. Dette giver et æstetisk og naturligt smukt udseende.

Træ er fra naturens side rimelig isolerende og fordi træ er et natur materiale, kan det genanvendes til brænde eller andet, og er dermed en miljømæssig god løsning.

Vinduer og døre af træ, er relativt nemme at ændre farve på, og det er en opgave, der kan klares af de fleste.

Prismæssig er træ billigere end træ/alu.

Ulemper

Træ skal males og vedligeholdes med jævne mellemrum, fordi sol, vind og vejr er en belastning for materialet. Træ er ikke formstabil og der kan opstå revner i overfladen,.

Træ kan rådne og blive angrebet af svamp. Hvis ikke det bliver vedligeholdt jævnligt, begynder det at blive nedbrudt og elementet kan blive utæt.

Træ er som bekendt brændbart.


Træ-alu

Træ-alu vinduer og døre, har bevaret æstetikken fra trævinduer indvendigt og har en god beskyttelse mod vind og vejr udvendigt.

Tværsnit af træ-alu profil

Fordele

Træ-alu er som benævnelsen betegner, et sammensat produkt. Det består af træ på den indvendige side og af aluminium på den udvendige side (også kaldet klimaskærmen).

At der er en aluminiumskappe udvendigt, betyder at der stort set ikke er vedligeholdelse.

Træ/alu har en meget lang levetid, der forventes at være mellem 30 til 50 år.

Den indvendige træ-del gør, at elementerne æstetisk er smukke/naturlige.

Ulemper

Den indvendige del skal males og vedligeholdes, men i reglen med et stort interval. Den udvendige aluminiums del er pulverlakeret og kan derfor med tiden blive mat. Men dette kan i som regel afbødes ved at anvende Auto polish regelmæssigt.

Træ-alu er brændbart. Den udvendige aluminiums del, er sårbar overfor saltholdig luft (havgus). Derfor anbefaler vi ikke at man opsætter denne type vinduer og døre i huse i kystnære områder.

Den udvendige farve er svær at ændre. Det skal gøres efter samme metoder, som anvendes ved en Autolakerer.

Der er nogle begrænsninger i forhold til, hvad der kan fremstilles i træ-alu. Det er bl.a. ikke muligt at fremstille runde/kurvede elementer.

Den indvendige træ-del er ikke formstabil og der kan opstå revner.

Prismæssig er træ-alu en del dyrere end både komposit, PVC og træ.

Læs også her!

Indkøbskurv
Scroll til toppen